30.10.2017
Jednou z najlepších oblastí na pestovanie čaju je Srí Lanka,
ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii. Zberá sa tu ten najkvalitnejší čaj po celý
rok. „Cejlónsky čaj“ sa stal takým typickým
slovným spojením ako talianske cestoviny alebo ruská vodka.
Čaj, najmä ten zelený,
nefermentovaný, sa už viac ako dvetisíc rokov považuje za výnimočný a zdravý
nápoj, ktorý je nielen neoddeliteľnou súčasťou života a zvykov
v ázijských krajinách, ale výraznou mierou prispieva aj k prevencii a
liečbe mnohých civilizačných chorôb. „Čajíčkovať“ je teda nielen príjemné, ale
aj zdravé.
Pre najkvalitnejší čaj sa zberajú iba
prvé dva listy a púčiky, ktoré sa zberom nesmú poškodiť. Čaj z polámaných listov tzv. „broken“ je výdatnejší a silnejší ako
listový čaj, malé kúsky listov sa označujú ako „fannings“ – drvina a
najmenšie „dust“ – prach. Z nadrobno posekaných lístkov sa pripravuje
silný nálev a najčastejšie sa používajú pri výrobe vrecúškového čaju.
Pre kvalitu čaju je veľmi dôležité tiež správne a rýchle
zabalenie do nepriedušných obalov tak, aby bol k zákazníkovi dopravený
stále „živý“.V prípade čajov značky Basilur sú praktickou a šikovnou
súčasťou ich obalov na sypané čaje tzv. „zipsy“, umožňujúce čaj v obale
opakovane nepriedušne uzavrieť, takže nedôjde k oslabeniu jeho vône, chuti a k
úniku látok, prospešných ľudskému organizmu.
Najhľadanejšie otázky
Kategória